Tento recept bych si rovněž ráda uchovala...
Dneska se mi povedl tak luxusní segedín, že si musím napsat přesný postup. Už ho chci navždy jíst jen takhle strašně dobrej!
Rozpálit olej, nadrobno nakrájenou cibulku na něj. S prvníma nahnědlýma kostičkama cibulky vhodit na malé kousky nakrájené (víceméně) jen libové maso (vepřová kýta). Nechat zatáhnout a bez podlévání dusit, až se vysmahne šťáva. Osolit, přidat mletý kmín a spoustu
... zaručený recept
"Mami, jak dlouho se vaří vejce?"... "Mami, kolik vody se dává na hrnek rejže?"
Spatřil jsem kometu, oblohou letěla...
Je to takový řetěz událostí. Na cizích zahrádkách se rychlostí světla množí jablka, okurky, rajčata, cukety a další. U nás v domě se množí milí sousedé. Následkem těchto dvou situací se u nás v lednici množí vše výše uvedené. Tuhle se nám rozmnožila jablka neúnosnou měrou, i jala jsem se péci nějakou buchtu.
Chuť na sladké překonala sobotní lenost i uspávací dávku Zodacu a vrhla jsem se na šneky, po kterých jsem už dlouho pokukovala. Recept jsem našla u Páji, jen drobátečko si ho poupravila a ačkoliv ona píše, že kvality těch z pekárny nedosáhla, já jsem se svým výsledkem naprosto spokojena. Díky Pájo :-)
1 droždí, 80 g cukru krystal, 230 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 80 g rozpuštěného másla
Čtvrtek odpoledne:
Slíbila jsem upéct narozeninový koláč. Doma se shodujeme, že je třeba spotřebovat jablka, tedy jablečný. Máme v lednici taky dva tvarohy, takže jablečný s tvarohem. Okamžitě mě napadl úžasný drobenkový kakaový koláč s tvarohem a jablky z Maminčiných receptů, který jsem už jednou pekla a chutnal fantasticky. Hmm, ten ne, bude se asi dost drobit, přemluvili mě.
Mám od nového roku nějakou zvláštní tradici. Jen co se nachýlí páteční večer k sedmé hodině, začnu něco péct a rytíře poslouchám z kuchyně. Tento pátek tomu nebylo jinak, ale oproti minulým týdnům se mi podařilo vidět aspoň deset minut, zatímco mi kynulo těsto. Kříž v roli padoucha je neodolatelnej!
První těsto v životě, které mi kynulo už od začátku. Naprosto ukázkově.
Matlanice příšerná, tvaroh mi tekl, těstem kynoucím i na plechu místy drobet prosakoval, ale výsledek oukej. Sice ne tak vzhledné jako v receptu na obrázku, ale jinak pohoda.
Chutnají moc dobře, příště přidat do těsta víc cukru a míň mlíka. Jinak mňam.