Mám od nového roku nějakou zvláštní tradici. Jen co se nachýlí páteční večer k sedmé hodině, začnu něco péct a rytíře poslouchám z kuchyně. Tento pátek tomu nebylo jinak, ale oproti minulým týdnům se mi podařilo vidět aspoň deset minut, zatímco mi kynulo těsto. Kříž v roli padoucha je neodolatelnej!
Na velmi zajímavou knihovnickou sešlost jsem klukům slíbila upéct něco hnusného. Tak hnusného, že už ode mě nebudou nikdy chtít nic upéct. Nechtělo se mi ani do hnusného, ale slib je slib a sestra mě přemluvila.
Zkombinovala jsem těsto na valašské frgály (Toprecepty) s velmi nevalašskou náplní a zdobila po chodsku nebo těžko říct jak, spíš tak po ETinkovsku. Povidla byla hrozně řídká, po zahuštění strouhaným perníkem byla hrudkovatá a řídká, takže jsem si moc nezamalovala, ale víte jak to je. Žaludek si to přebere.
Nevím jak ostatní, ale já jsem si dost pochutnala, byly moc dobrý.
Poznámky pro ET:
Těsto chuťově výborné, ale špatně se zpracovává, je dost mastné, příště zkusit přidávat máslo postupně. V troubě ještě dost nakyne.
Z uvedeného množství těsta bylo 6 velkých koláčů, na náplň minimálně dva tvarohy.