Chuť na sladké překonala sobotní lenost i uspávací dávku Zodacu a vrhla jsem se na šneky, po kterých jsem už dlouho pokukovala. Recept jsem našla u Páji, jen drobátečko si ho poupravila a ačkoliv ona píše, že kvality těch z pekárny nedosáhla, já jsem se svým výsledkem naprosto spokojena. Díky Pájo :-)
1 droždí, 80 g cukru krystal, 230 ml vlažného mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 vejce, 80 g rozpuštěného másla
Čtvrtek odpoledne:
Slíbila jsem upéct narozeninový koláč. Doma se shodujeme, že je třeba spotřebovat jablka, tedy jablečný. Máme v lednici taky dva tvarohy, takže jablečný s tvarohem. Okamžitě mě napadl úžasný drobenkový kakaový koláč s tvarohem a jablky z Maminčiných receptů, který jsem už jednou pekla a chutnal fantasticky. Hmm, ten ne, bude se asi dost drobit, přemluvili mě.
Mám od nového roku nějakou zvláštní tradici. Jen co se nachýlí páteční večer k sedmé hodině, začnu něco péct a rytíře poslouchám z kuchyně. Tento pátek tomu nebylo jinak, ale oproti minulým týdnům se mi podařilo vidět aspoň deset minut, zatímco mi kynulo těsto. Kříž v roli padoucha je neodolatelnej!
První těsto v životě, které mi kynulo už od začátku. Naprosto ukázkově.
Matlanice příšerná, tvaroh mi tekl, těstem kynoucím i na plechu místy drobet prosakoval, ale výsledek oukej. Sice ne tak vzhledné jako v receptu na obrázku, ale jinak pohoda.
Chutnají moc dobře, příště přidat do těsta víc cukru a míň mlíka. Jinak mňam.
Víte, jak přišly na svět Vánoce? Podle pohádkové knížky Lilly Eisenschimlové Co svět neviděl jednoho krásného dne přestalo pekařského tovaryše bavit motat pořád dokolečka housky a upekl něco jiného a nazval to... vánočka. Aby jí nebylo smutno, Pán Bůh jí odňal žebro a uplácal vánočníka. Ten byl ale k ničemu, akorát tak se připaloval a srážel a nic z něj nebylo. Po delších peripetiích vánočka našla své uplatnění a vymyslela lidem Vánoce.
Rozhodla jsem se dneska upéct prvně v životě vánočku a v hloubi duše jsem pevně doufala, že z ní nebude vánočník.
tu toho už bylo napsáno dost, tak jen slíbená fotokodumentace: (je tam nějaké podivné formátování, ale už si s tím hraju půl hodiny a jdu radši spát, upravím někdy jindy :-))
Houpací koníci pro hravou a dětinskou ETinku
Až mě zas někdy popadne v osm večer touha začít péct perníčky, tak mě prosím zastavte. Zvláště pokud mám zaděláno z tři čtvrtě kila mouky a těsto leží stále ztuhlé v lednici. Po dlouhé době jsem se opět objevila kouzlo ICQ, vykecávám se, vykecávám a takhle to dopadá:
Miluju ho, nade všecky ostatní. Je úžasný, jemný, vypadá skvěle a nádherně voní. Mluvím o něm už dlouho, ale dnes jsem se konečně rozhoupala. Nebyla to láska na první pohled, zpočátku jsem byla trochu nedůvěřivá, jako ke všem. Ale je jiný, je prostě dokonalý.
Bylo nebylo, ET takhle jednou narazila na knihovním webu na recept na Crumble a rozhodla se to vyzkoušet. A žádná hrůzostrašná historka dneska nebude, abyste věděli :-))
Při hledání jednoho receptu jsem se začetla, zasnila, mám takový ten skelný pohled a připitomělý úsměv. Co mě tak rozněžnilo? Tenhle článek.
Pojem Comfort foods jsem slyšela poprvé. Co se pod tajemným názvem skrývá? Z internetu jsem se dozvěděla, že jsou to jídla, která nám přináší milé hřejivé vzpomínky, u kterých je nám dobře, které máme rádi a když je jíme, cítíme se jako v jiném světě. Vytočil vás v práci šéf? Okousal vám pes nové boty? Přinesly obě děti ze školy vši? Máte rýmu, bolí vás hlava a cítíte se hrozně? Uvařte si Comfort foods a svět bude hned hezčí.