Víte, jak přišly na svět Vánoce? Podle pohádkové knížky Lilly Eisenschimlové Co svět neviděl jednoho krásného dne přestalo pekařského tovaryše bavit motat pořád dokolečka housky a upekl něco jiného a nazval to... vánočka. Aby jí nebylo smutno, Pán Bůh jí odňal žebro a uplácal vánočníka. Ten byl ale k ničemu, akorát tak se připaloval a srážel a nic z něj nebylo. Po delších peripetiích vánočka našla své uplatnění a vymyslela lidem Vánoce.
Rozhodla jsem se dneska upéct prvně v životě vánočku a v hloubi duše jsem pevně doufala, že z ní nebude vánočník.
Krok 1)
Umíte uplést cop že čtyř, jako základnu? Ano? Já ne. Hledala jsem návod na internetu a nakonec mi pomohlo toto video. Než mi nakynulo těsto, prohrábla jsem půl pokoje, abych našla modelínu. Věřte nebo ne, od dob, co nechodím do školky a prvních několika tříd ZŠ, nemáme doma ani kousínek modelíny. Nakonec jsem musela vzít zavděk vlnou. Podařilo se na první pokus.
Krok 2)
Kynuté těsto mi nikdy nekyne, nebo mám alespoň ten pocit v míse. Vypadá pořád stejně a objem nemění. Po rozdělení na devět kousků a rozvalování na copy mi však pruhy kynuly rovnou pod rukama a než jsem stačila vyválet druhý cůpek, první už byl dvojnásobně tlustý. Přes všechny ústrky ze strany těsta se mi povedlo krásné první patro.
Krok 3)
Zaplést copy ze tří a dvou, poklást je pěkně na sebe a patra prosypat rozinkami jsem už zvládla i bez videa.
Krok 4)
Pekla se potvora jen poloviční dobu než podle receptu měla, ale na první pokus vypadá pěkně. Jsem z ní celá šťastná a už se jenom klepu, až trochu vystydne, abych mohla zakrojit :-)
Pro osobní potřebu, případně i zájemce z řad čtenářů vkládám recept z časopisu Gurmán (prosinec 2009):
Suroviny:
40 g droždí, 120 g krupicového cukru, 100 ml mléka, 500 g hladké mouky, špetka soli, na špičku lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 1 vanilkový cukr, 4 žloutky, 2 lžíce rumu, 50 g mandlí, 80 g másla, 1 vejce na potření, 50 g rozinek, 30 g nasekaných mandlí na posypání
Postup:
1) Z droždí, lžíce cukru, polovičního množství vlažného mléka a lžíce mouky připravíme kvásek, který nacháme na teplém místě nakynout.
2) Do zbylé prostáé mouky vmícháme špetku soli, nastrouhaný muškátový oříšek, zbývající cukr, vanilkový cukr, žloutky, rum a oloupané nasekané mandle. Přidáme kvásek, částečně propracujeme a nakonec do těsta nalijeme rozpuštěné vlažné máslo. Zpracujeme v hladké těsto a necháme asi 60 min. nakynout.
3) Během kynutí dvakrát zlehka propracujeme. Rozdělíme na 9 stejných dílů a vyválíme na prameny dlouhé asi 30 cm. Spodní patro spletené ze 4 pramenů potřeme vejcem, posypeme rozinkami, druhé patro že 3 pramenů taktéž, poslední díl stočený ze dvou pramenů položíme nahoru a konce zasuneme pod vánočku.
4) Necháme ještě asi 30 min. kynout. Poté potřeme vejcem, posypeme mandlemi a necháme kynout posledních 10 minut.
5) Do předehřáté trouby vložíme vánočku, pečeme na 180° asi 20 minut, snížíme na 160° a pečeme dalších 20 minut.
(Osobní poznámka pro ET - raději péct na méně stupňů, jinak bude po 10 minutách vršek upečený do zlatova a vánočka uvnitř nedopečená. Vlastní zkušenost, právě se podruhé dopéká v troubě :-))
Speciální poznámka pod čarou pro Sargo
Ta blbá vánočka se ani po druhém dopečení nedopekla úplně, prostředek byl místy mazlavý, zato spodek se mi po druhém pečení připekl až do černa. Odloubali jsme ji, z mazlavých částí si uplácali kačenky, panáčky a malé vánočičky a ty následně naházeli do koše :-)))
Nicméně, dopečené části chutnaly úžasně a asi ji vyzkouším ještě jednou.
RE: Vánočkování | kaci | 29. 12. 2009 - 22:24 |
![]() |
et | 30. 12. 2009 - 11:46 |
RE: Vánočkování | zmrzlinka | 29. 12. 2009 - 22:32 |
![]() |
et | 30. 12. 2009 - 11:48 |
RE: Vánočkování | muminek | 30. 12. 2009 - 11:16 |
![]() |
et | 30. 12. 2009 - 11:49 |
![]() |
muminek | 30. 12. 2009 - 12:16 |
![]() |
et | 30. 12. 2009 - 12:20 |
![]() |
muminek | 30. 12. 2009 - 12:39 |
![]() |
et | 30. 12. 2009 - 13:05 |
![]() |
muminek | 30. 12. 2009 - 17:33 |
RE: Vánočkování | sargo | 30. 12. 2009 - 15:49 |
![]() |
et | 30. 12. 2009 - 15:58 |
![]() |
sargo | 31. 12. 2009 - 08:53 |
RE: Vánočkování | eithne | 02. 01. 2010 - 17:41 |
![]() |
et | 02. 01. 2010 - 17:58 |