Sedíme si tak v neděli v kavárně, bavíme se o jídle (dost dobré téma, často propírané), když tu Aknezob špitne, že jsem jí kdysi dávno předávno slíbila uvařit pravé slovenské brynzové halušky. Skoro se ve mně krev zastavila, já na to dočista zapomněla. Byly přislíbeny na úterý, že budou ještě za tepla doneseny přímo k obědu, neboť jsem začínala až od 11.45.
Halušky teoreticky umím, je to v podstatě strašně jednoduché jídlo. Jenže jsem je ještě nikdy nedělala sama. Ale to přeci zvládnu, jsem holka šikovná. Vstala jsem nezvykle brzy, již po půl deváté, abych vše stihla (cha cha). V devět, po snídani, jsem usoudila, že začínat je ještě brzy. Vystydnou a budou hnusný. Tak jsem začala až po půl desáté. A od třičtvrtě na deset jsem si nadávala, že jsem nezačala dřív. Půl hodiny jsem na jemno přejemno strouhala brambory (jde to neuvěřitelně pomalu a děsně z toho bolí ruka), umatlala těsto a další velmi dlouhou chvíli házely halušky přes haluškovač do vody (jde to neuvěřitelně pomalu a děsně z toho bolí ruka). Zkrátím to. Bylo třičtvrtě na jedenáct, když jsem začala odmývat tu horu nádobí obalenou rozstrouhanými bramborami na jemno přejemno, syrovým haluškovým těstem a hotovými haluškami, stála jsem u dřezu neumytá, nevyčištěný zuby, neučesaná, v pyžamu. Potřebovala jsem odejít v 11. Věřte nebo ne, v 11.02 jsem byla ve výtahu. Sice jsem do práce dorazila v pracovně-vařícím účesu, což znamená dva culíky stažené do drdůlků, ale kolegyně mě přesvědčily, že to je roztomilý, tak jsem tak chodila ještě asi půl dne, než se to zcela rozpadlo a vlasy si slehly natolik, že bylo možné nechat je rozpuštěné.
Jo, a prej byly moc dobrý, říkala Aknezob i druhá kolegyně, co dostala jednu porci sebou domů k večeři. Jen v tom spěchu nebyl čas na fotku.
Dala bych sem i recept, ale protože jsem to strouhala a sypala tak nějak od oka, nejsem si jistá, jestli to bude mít smysl. Každopádně na čtyři větší brambory (cca 700 g) připadá tak dejme tomu 300 g polohrubé mouky, 2 vajíčka (asi by stačilo i jedno) a trochu soli. Syrové brambory nastrouháte najemno, přisypete mouku, přidáte vejce, sůl a umatláte těsto tak, aby bylo takové lepivé, polotuhé. Pak přes haluškovač (takový cedník s velkými oky) dopravíte těsto do vroucí osolené vody a chvilku vaříte. Když nemáte haluškovač, jde to i z prkýnka nožem nebo malou kávovou lžičkou a prostě házíte malé kousky do vody. Hotové halušky zcedíte, vmícháte do nich brynzu (která se krásně rozpustí a úžasně rozvoní), záleží na vás, kolik jí tam snesete, taková hrouda tak pěkně do dlaně by měla stačit. Osmažíte trochu cibulku, vmícháte dovnitř a kdo má rád, tak navrch ještě pěkně slaninku. Nandejte si na talíř jen tak polovičku z toho, co se zdá že sníte, protože je to děsně sytý. A dobrý :)
RE: Halušková noční můra | koktejlka | 18. 03. 2009 - 19:02 |
![]() |
et | 18. 03. 2009 - 20:47 |
![]() |
koktejlka | 18. 03. 2009 - 21:12 |
RE: Halušková noční můra | kukinka | 18. 03. 2009 - 19:10 |
![]() |
et | 18. 03. 2009 - 20:53 |
RE: Halušková noční můra | aknezob | 18. 03. 2009 - 19:13 |
![]() |
et | 18. 03. 2009 - 20:54 |
![]() |
kukinka | 20. 03. 2009 - 14:07 |
RE: Halušková noční můra | kukinka | 18. 03. 2009 - 19:18 |
![]() |
et | 18. 03. 2009 - 20:55 |
![]() |
kukinka | 18. 03. 2009 - 22:57 |